Για αιώνες, το λιακόνι (Chalcides ocellatus) υπήρξε θύμα μύθων και παρεξηγήσεων στην Κρήτη. Πολλοί το φοβόντουσαν ως ένα τρομακτικό και δηλητηριώδες ερπετό, ικανό να προκαλέσει σοβαρότατες αρρώστιες ακόμη και θάνατο. Αυτοί οι μύθοι οδήγησαν στην πρακτική της παρασκευής του περίφημου –και ευτυχώς ξεπερασμένου σήμερα– «λιακονόλαδο», το οποίο φτιαχνόταν με τη τοποθέτηση ένος λιακόνιου μέσα σε λάδι, και το άφηναν στον ήλιο, μέχρι να διαλυθεί!
Οι κάτοικοι της δυτικής Κρήτης παρήγαγαν το λιακονόλαδο, το οποίο χρησιμοποιούνταν ως αντιβιοτικό για πληγές και τραύματα, καθώς και ως θεραπευτικό μέσο για δάγκωμα από το ίδιο το λιακόνι.
Η πραγματικότητα όμως απέχει πολύ από τους μύθους. Το λιακόνι,είναι ένα απολύτως ακίνδυνο για τον άνθρωπο ερπετό. Αντιθέτως, πρόκειται για ένα εξαιρετικά ωφέλιμο ζώο για το οικοσύστημα της Κρήτης.
Ας ξεδιαλύνουμε λοιπόν τους μύθους που περιβάλλουν το λιακόνι:
-
Δεν είναι δηλητηριώδες: Το δάγκωμα του λιακονιού δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο και δεν προκαλεί δηλητηρίαση. Στην πραγματικότητα, τα λιακόνια δεν διαθέτουν καν δηλητηριώδεις αδένες. Τα δόντια τους είναι μικρά και ακίνδυνα και αν τυχόν σας δαγκώσει ένα λιακόνι, το πιο πιθανό είναι να νιώσετε μόνο μια μικρή ενόχληση.
-
Δεν είναι φάρμακο: Το περίφημο «λιακονόλαδο» δεν έχει καμία απολύτως θεραπευτική ιδιότητα. Μάλιστα, η εφαρμογή λαδιού σε τραύματα μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις.
-
Φίλος του ανθρώπου και του περιβάλλοντος: Αντίθετα με τους μύθους, το λιακόνι είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Αυτός ο ευκίνητος κυνηγός τρέφεται κυρίως με έντομα, όπως ακρίδες, τζιτζίκια και σκαθάρια, βοηθώντας έτσι στον έλεγχο του πληθυσμού τους. Με αυτόν τον τρόπο, το λιακόνι συμβάλλει στην προστασία των καλλιεργειών και στην διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος.
Η ζωή του λιακονιού
Το λιακόνι είναι ένα γοητευτικό πλάσμα με ιδιαίτερη προσαρμοστικότητα. Το συναντάμε σε διάφορες περιοχές της Κρήτης και όλου του κόσμου, από βραχώδεις λόφους και αγροτικές περιοχές μέχρι και κήπους σπιτιών. Με το εξαιρετικό του καμουφλάζ, μπορεί να εναρμονιστεί εύκολα με το περιβάλλον του, γι’ αυτό και ίσως το έχετε δει ξαφνικά να εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια σας.
Τα λιακόνια είναι ιδιαίτερα ευκίνητα και κινούνται με μεγάλη ταχύτητα, ειδικά όταν προσπαθούν να ξεφύγουν από κάποιον κίνδυνο. Είναι επίσης εξαιρετικοί αναρρίχητες και μπορούν να σκαρφαλώσουν με άνεση σε βράχια, δέντρα και τοίχους.
Διαβάστε επίσης :
Δράκος του κομόντο: Ο Θρυλικός Κυρίαρχος της φύσης
Η Ανακόντα: Ο Γίγαντας της Τροπικής Ζούγκλας
Χαμαιλέοντας της Μαδαγασκάρης: Τα Πολύχρωμα Πρόσωπα του Νησιού