Καρχαρίες στην Ελλάδα:Πού και Πόσο Κινδυνεύουμε

by Animal News
112 views

Στις ελληνικές θάλασσες, γαλάζιες και γαλήνιες, κρύβεται ένας συναρπαστικός κόσμος άγνωστος στους περισσότερους. Εκεί, ανάμεσα στα κύματα, κατοικούν περίπου 88 είδη καρχαριών.

Από τον μυθικό λευκό καρχαρία, που ενέπνευσε τα “Σαγόνια του Καρχαρία“, έως τον γλαυκοκαρχαρία, τη λάμνα και τον σαπουνά, η ποικιλία των καρχαριών στα ελληνικά ύδατα είναι εντυπωσιακή.

Πού ζουν οι καρχαρίες στην Ελλάδα;

  • Ανοιχτά πελάγη: Οι περισσότεροι καρχαρίες ζουν σε ανοιχτά πελάγη, σε βάθη έως και 2000 μέτρα.
  • Παραθαλάσσια ρηχά νερά: Ορισμένα είδη, όπως ο ταυροκαρχαρίας , προτιμούν ρηχά νερά και μπορεί να τους συναντήσει κανείς σε λιμάνια ή κοντά σε ακτές.
  • Συχνότερες εμφανίσεις: Στο Αιγαίο, ιδιαίτερα στο Κρητικό Πέλαγος, και στο Ιόνιο, οι καρχαρίες συναντώνται συχνότερα στα βαθιά νερά.

Πόσο επικίνδυνοι είναι οι καρχαρίες στην Ελλάδα;

Παρότι η εικόνα του καρχαρία προκαλεί συχνά φόβο, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

  • Σπάνιες επιθέσεις: Στην Ελλάδα, οι επιθέσεις καρχαριών είναι εξαιρετικά σπάνιες. Στατιστικά, είναι πιο πιθανό να χτυπηθείτε από κεραυνό παρά να δεχτείτε επίθεση από καρχαρία.
  • 2500 χρόνια ιστορίας: Σε 2500 χρόνια καταγεγραμμένης ιστορίας, έχουν σημειωθεί μόνο 17 επιθέσεις στο Αιγαίο και το Ιόνιο, με 11 θανατηφόρες.
  • Λάθος αναγνώριση: Συνήθως, οι επιθέσεις οφείλονται σε λάθος αναγνώριση από τον καρχαρία, που θεωρεί τον κολυμβητή για θήραμα.

Καρχάριες

Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε;

Για να αποφύγουμε τυχόν δυσάρεστες συναντήσεις, αρκεί να τηρούμε μερικά απλά μέτρα προφύλαξης:

  • Μην κολυμπάτε μόνοι: Ιδιαίτερα σε βαθιά ή άγνωστα νερά, η κολύμβηση σε ομάδες είναι πάντα ασφαλέστερη.
  • Αποφύγετε τη νυχτερινή κολύμβηση: Οι καρχαρίες είναι πιο δραστήριοι τη νύχτα, άρα η κολύμβηση σε άγνωστα νερά εκείνη την ώρα δεν συνίσταται.
  • Μην κολυμπάτε σε περιοχές με κοπάδια ψαριών: Τα κοπάδια ψαριών προσελκύουν καρχαρίες, άρα είναι προτιμότερο να αποφεύγετε τέτοιες περιοχές.
  • Τραυματισμένα ψάρια ή αίμα στο νερό: Σε περίπτωση που δείτε τραυματισμένα ψάρια ή αίμα στο νερό, βγείτε άμεσα από το νερό, καθώς μπορεί να προσελκύσουν καρχαρίες.

Συμπέρασμα:

Παρότι η παρουσία καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες είναι αδιαμφισβήτητη, η πιθανότητα επίθεσης είναι εξαιρετικά χαμηλή. Ακολουθώντας τις απαραίτητες προφυλάξεις, μπορούμε να απολαμβάνουμε άφοβα τις βουτιές μας στα ελληνικά νερά.

Αντιθέτως, οι καρχαρίες αποτελούν ένα ζωτικό κομμάτι του θαλάσσιου οικοσυστήματος, διατηρώντας την ισορροπία με την θήρευση των αρρωστημένων ή τραυματισμένων ψαριών. Η εξαφάνισή τους θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσίδα αρνητικών επιπτώσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Είναι σημαντικό να ξεπεράσουμε τους φόβους που ενέπνευσαν ταινίες σαν τα “Σαγόνια του Καρχαρία” και να δούμε τους καρχαρίες με μια πιο νηφάλια ματιά. Αυτά τα αρχαία πλάσματα, που έχουν επιβιώσει για εκατομμύρια χρόνια, αξίζουν τον θαυμασμό και την προστασία μας.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε δίπλα στο γαλάζιο του Αιγαίου ή του Ιονίου, θυμηθείτε πως κάπου στα βάθη μπορεί να κατοικούν και αυτοί οι θαλάσσιοι γίγαντες. Η συνύπαρξη μαζί τους είναι εφικτή, αρκεί να τους γνωρίσουμε καλύτερα και να τους αντιμετωπίσουμε με σεβασμό.

Διαβαστε επίσης:

Το Δελφίνι: Ο Κυρίαρχος των Θαλασσών

Τα 4 είδη δελφινιών που ζουν στα ελληνικά ύδατα

‘Ορκα : Η Φάλαινα Δολοφόνος.

Σχετικά άρθρα

Copyright © Animalnews.gr 2024