Σύνοψη Άρθρου
Η Τάφρος των Μαριανών, ένας από τους πιο μυστηριώδεις και συναρπαστικούς οικοτόπους στη Γη, απλώνεται στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά των Μαριανών Νήσων.
Αυτό το απότομο υδάτινο βάθος φέρει το όνομά του από τις Μαριανές Νήσους, οι οποίες πάλαι ποτέ ήταν γνωστές ως Λαβέντερ Νήσοι, και αποτελεί το βαθύτερο σημείο στον πλανήτη με μέγιστο βάθος περίπου 11 χιλιόμετρα ενσωματώνοντας τη ζωή σε μια παράλληλη διάσταση ακραίων συνθηκών .
Η Τάφρος των Μαριανών είναι ίσως μία από τις πιο μυστηριώδεις περιοχές στον πλανήτη μας . Αυτός ο αφανής κόσμος κρύβει μια πληθώρα από πλάσματα που έχουν εξελιχθεί με τρόπο που αντικατοπτρίζει την αντίστασή τους στη σκοτεινή και πιεστική περιβαλλοντική τους πραγματικότητα.
Ανακάλυψη και Εξερεύνηση
Η αποστολή HMS Challenger, το 1875, σηματοδότησε την πρώτη ανακάλυψη της Τάφρου των Μαριανών και την έναρξη μιας σειράς αποστολών για την εξερεύνησή της . Η αποστολή ήταν η πρώτη που διεξήγαγε μια ολοκληρωμένη έρευνα της βαθιάς θάλασσας και βρήκε την Τάφρο των Μαριανών, μαζί με πολλές άλλες σημαντικές ανακαλύψεις.
Χρησιμοποίησαν ένα σχοινί με βάρη για να προβλέψουν το βάθος. Από τότε, πολλές άλλες αποστολές έχουν διεξαχθεί για να εξερευνήσουν την τάφρο, ρίχνοντας φως στη γεωλογία της και στα πλάσματα που κατοικούν στα βάθη της.Το 1950, ο Challenger II έκανε μια έρευνα και χρησιμοποίησε την τεχνική του ήχου ηχούς για να προσδιορίσει με ακρίβεια το βάθος της τάφρου και επιβεβαίωσε ότι ήταν 36.000 πόδια ή περίπου 11 km βάθος, καθιστώντας το το βαθύτερο σημείο στον κόσμο.
Μέχρι σήμερα, μόνο τρεις δύτες Jacques Piccard και ο Υπολοχαγός του Ναυτικού των ΗΠΑ Don Walsh έχουν εξερευνήσει αυτό το βαθύ σημείο το 1960. Λόγω της υπερβολικής πίεσης, η κατάδυσή τους διήρκεσε μόνο 20 λεπτά και δυστυχώς δεν μπόρεσαν να τραβήξουν φωτογραφίες.
Ζωή στη Βαθιά Τάφρο
Αν και οι συνθήκες στη Τάφρο των Μαριανών είναι απίστευτα αντίξοες, η ζωή έχει καταφέρει να προσαρμοστεί εκεί . Από τα περίεργα ψάρια μέχρι τα ανεξερεύνητα μικρόβια, η τάφρος παρέχει έναν μοναδικό οικολογικό χώρο για την εξέλιξη της ζωής .
Τα οργανισμικά είδη που αποτελούν τον βιολογικό κόσμο της τάφρου είναι εξαιρετικά προσαρμοσμένα σε αυτές τις ακραίες συνθήκες. Παρ’ όλα αυτά, η Τάφρος των Μαριανών φιλοξενεί μια εκπληκτική ποικιλία ζωής όπως Μικροοργανισμούς , βακτήρια , μύκητες ,πρωτόζωα και διάφορους άλλους μονοκύτταρους οργανισμους .
Επίσης πλάσματα όπως σαλιγκάρια, αμφίποδα, γαρίδες, ψάρια, καλαμάρια, μέδουσες και αγγούρια της θάλασσας έχουν αναπτύξει ειδικές προσαρμογές για να επιβιώσουν σε αυτό το ακραίο περιβάλλον. Έχουν Σώματα ανθεκτικά στην πίεση και ειδικά όργανα όρασης , τα οποια αποτελούν μερικά παραδείγματα των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους.
Εξερευνώντας το Άγνωστο
Παρά τις πολλές και επίμονες έρευνες στην περιοχή, οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν πλήρη αντίληψη για τη γεωλογία και την ζωή αυτού του κόσμου . Γι ‘αυτό το Okeanos Explorer της NOAA απέπλευσε τον περασμένο Απρίλιο, προκειμένου να συμβάλει στη χαρτογράφηση και έρευνα της περιοχής σε μια αποστολή διάρκειας τριών μηνών.
Χρησιμοποιώντας σόναρ πολλαπλών δεσμών,το οποίο δημιουργεί εικόνες υψηλής ανάλυσης από τον πυθμένα. Όταν το πλήρωμα εντοπίζει κίνηση, κάποια ιδιαιτερότητα ή ενδιαφέρουσα περιοχή, χρησιμοποιεί ένα στόλο από τηλεκατευθυνόμενα οχήματα για να εξερευνήσει τις υδροθερμικές αναβλύσεις, τα υποθαλάσσια όρη και τα ενδιαφέροντα πλάσματα που είναι οι ένοικοι της περιοχής.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια βάση πληροφοριών, ώστε οι ερευνητές και οι κυβερνητικές υπηρεσίες να μπορούν να κατανοήσουν πώς να διαχειριστούν και να προστατεύσουν την Τάφρο και τη ζωή που κρύβει.
Οι πληροφορίες που προκύπτουν από αυτές τις ανακαλύψεις είναι βέβαιο ότι θα αποδειχθούν ανεκτίμητες για τους ερευνητές των ωκεανών και των γεωλόγων. Την ίδια ώρα, οι νέες εικόνες από τα όμορφα πλάσματα που ζουν στις ακραίες συνθήκες ενθουσιάζουν τους βιολόγους.
Φωτογραφίες από ένα νέο είδος μέδουσας και ένα λευκό χταπόδι που μοιάζει με φάντασμα έγιναν viral ενώ ένα σφουγγάρι σε μέγεθος ενός μίνι φορτηγού έχει ήδη κερδίσει τον τίτλο του μεγαλύτερου στον κόσμο. Η ανακάλυψη θεωρήθηκε τρομερή, καθώς πρόκειται για είδη του ζωικού βασιλείου που αγνοούσαμε ότι υπάρχουν.
Όπως επίσης και για την ενίσχυση της διαπίστωσης ότι η Τάφρος των Μαριανών δεν αποτελεί «νεκρή ζώνη». Οι επιστήμονες διαπίστωσαν με έκπληξη ότι αυτοί οι πρωτόγονοι, μονοκύτταροι οργανισμοί ήταν δύο φορές πιο ενεργοί στον πυθμένα της τάφρου παρά σε βάθος έξι χιλιομέτρων.
Ο λόγος για αυτό το φαινόμενο πιθανότατα έγκειται στην ύπαρξη σχετικής πληθώρας θρεπτικών ουσιών. Ένας μεγάλος αριθμός νεκρών φυτών και οργανισμών καταλήγει στο βυθό από την επιφάνεια της θάλασσας, με αποτέλεσμα να παγιδεύεται στα τοιχώματα της τάφρου.