54
Αν και οι καρχαρίες δεν αποτελούν συχνό φαινόμενο στις ελληνικές θάλασσες, υπάρχουν αρκετοί άλλοι κάτοικοι που καλό θα ήταν να αποφεύγετε.
Αυτά τα πλάσματα, απειλούμενα από την παρουσία μας στο θαλάσσιο περιβάλλον τους, ενεργοποιούν τους αμυντικούς τους μηχανισμούς όταν νιώθουν κίνδυνο.
Ποια είναι λοιπόν τα πιο επικίνδυνα πλάσματα που μπορεί να συναντήσετε στα ελληνικά νερά;
- Δράκαινα: Συνήθως κρυμμένη κάτω από την άμμο, η δράκαινα φέρει 7 δηλητηριώδη αγκάθια στην πλάτη και τα πτερύγια της. Το τσίμπημά της προκαλεί έντονο πόνο, πρήξιμο, σπάνια λιποθυμία, εμετό και πυρετό. Στην Ελλάδα, τα πιο κοινά είδη είναι η μεγάλη δράκαινα (Trachinus draco), η γραμμοδράκαινα (Trachinus radiatus), η αραχνοδράκαινα (Trachinus araneus) και η μικρή δράκαινα (Echiichthys vipera), η οποία είναι και η πιο τοξική.
- Σκορπίνα: Εκτός από νόστιμη, η σκορπίνα μπορεί να προκαλέσει πόνο αν την πατήσετε. Τα ραχιαία αγκάθια της και μερικά στην κεφαλή φέρουν δηλητήριο, προκαλώντας οξύ πόνο. Ευτυχώς, τα συμπτώματα είναι ηπιότερα από της δράκαινας και υποχωρούν σχετικά γρήγορα.
- Λεοντόψαρο: Σπάνιο στα ελληνικά νερά, το λεοντόψαρο είναι πανέμορφο αλλά και εξαιρετικά τοξικό. Τα αγκάθια του φέρουν ισχυρή τοξίνη που προκαλεί έντονο πόνο, αλλεργικό σοκ, πονοκέφαλο και δύσπνοια σε μερικές περιπτώσεις.
- Άσπρη και μαύρη κουρκούνα: Μικρά ψάρια που απαντώνται σε βραχώδεις περιοχές, φέρουν μικρά και λεπτά δηλητηριώδη αγκάθια στο ραχιαίο πτερύγιό τους. Το τσίμπημά τους προκαλεί παρόμοια συμπτώματα με της δράκαινας.
- Σμέρνα: Ανήκει στην οικογένεια του χελιού και φημίζεται για το αστείο πρόσωπό της με τα γουρλωτά μάτια. Το δάγκωμά της, αν και σπάνιο, είναι επικίνδυνο. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να έχει και δηλητήριο.
- Μέδουσες: Οι πιο συνηθισμένες μέδουσες στα ελληνικά νερά είναι η “Χρυσαλίδα η χρυσοποίκιλτη”, η καφέ-μουσταρδί Cotylorhiza tuberculata, η μεγάλη γαλάζια Rhizostoma pulmo, η Pelagia noctiluca και η Rhopilema nomadica. Οι δύο τελευταίες τσούζουν, προκαλώντας οδυνηρό τσίμπημα στους ανθρώπους. Σε αλλεργικά άτομα, το τσίμπημα μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπλοκές.
Τι να κάνετε σε περίπτωση επαφής:
- Καθαρίστε την πληγή και αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα αγκάθια/πλοκάμια με γάντι.
- Εφαρμόστε αντιισταμινικό για τσιμπήματα.
- Μην βάλετε πάγο, αλλά βυθίστε το σημείο σε ζεστό νερό.
- Επισκεφθείτε άμεσα ιατρό στην περιοχή.
Διαβάστε επίσης:
Το Δελφίνι: Ο Κυρίαρχος των Θαλασσών
Τα 4 είδη δελφινιών που ζουν στα ελληνικά ύδατα
Λευκός Καρχαρίας:Ο Κυρίαρχος των Ωκεανών
Ακολουθήστε μας στο Google News για να μάθετε τα τελευταία νέα για τα ζώα.